Hoe werkt een Face Fit test?

Door middel van de face fit-test wordt bepaald welk type en maat masker het meest geschikt is voor het gezichtstype van de drager. Deze test kan snel en eenvoudig door onze ervaren face fit-testers worden afgenomen. Een face fit-test is uitsluitend af te nemen bij gebruikers van de zogeheten ‘Tight Fitting’-middelen: stofkapje, half- en volgelaatsmaskers.

De face fit-test kent 2 varianten:

01. De Kwalitatieve Face Fit-Test
02. De Kwantitatieve Face Fit-Test

Kwalitatieve methode

Bij de kwalitatieve face fit-test gaat het om een lage beschermingsgraad, zoals een stofkapje bij schoonvegen van een vloer. Dit is een subjectieve testmethode. Bij deze test zet de gebruiker zijn adembeschermingsmiddel op en krijgt hij of zij een kap over zijn hoofd. In deze kap wordt er bittere of zoete stof verneveld die men kan proeven. Neemt de gebruiker de geur of smaak niet waar tijdens de test, dan valt de face fit-test positief uit en kan de gebruiker het adembeschermingsmiddel gewoon blijven gebruiken op de werkplek.

Kwantitatieve methode

Bij de kwantitatieve face fit-test gaat het om een hoge beschermingsgraad, zoals volgelaatsmaskers bij asbestsaneringswerkzaamheden, giftige gassen of dampen. De kwantitatieve face fit-test is een objectieve manier om de afdichting/pasvorm van de adembescherming op de medewerker te controleren.

De face fit-test

De face fit-test vindt bij ons plaats volgens de kwantitatieve face fit-test methode, volgens het protocol zoals deze ook in Groot Brittannië wordt toegepast (HSE 282/28). Dit betekent dat de gebruiker onder begeleiding verschillende oefeningen doorloopt die de praktijk zo veel mogelijk benadert. De fit-factor die daar uitkomt, zegt iets over de mate van bescherming van het adembeschermingsmiddel in combinatie met de gebruiker.

Ter voorbereiding mag de gebruiker een uur voor de face fit-test niet roken, eten en drinken. Bovendien moet de gebruiker glad geschoren zijn en een geldig legitimatiebewijs meenemen.

De volgende oefeningen worden tijdens de face fit-test uitgevoerd:

  • Normaal in- en uitademen.
  • Diep in- en uitademen.
  • Met het hoofd op en neer bewegen.
  • Met het hoofd van links naar rechts bewegen.
  • Op en neer vooroverbuigen.
  • Hardop praten in het masker.
  • Tenslotte nogmaals in- en uitademen.

Tijdens deze zeven oefeningen worden er fysieke inspanningen verricht; zoals fietsen op een hometrainer, lopen op een loopband en stapoefeningen.
Wij maken gebruik van een step apparaat.

Fit-factor

Met deze oefeningen wordt zoveel mogelijk de werksituatie nagebootst. Gedurende de test wordt het aantal deeltjes in het masker en in de omgeving gemeten, zodat met de uitslag een persoonlijke fit-factor kan worden berekend. Er dient namelijk een protectiefactor van 2.000 te worden gehaald.

Indien het systeem “Pass” aangeeft dan betekent het dat uw masker de juiste pasvorm heeft op dat moment en ontvangt u een certificaat dat een jaar geldig is. Indien het systeem “Fail” aangeeft dan moeten er doelmatige maatregelen worden getroffen. Bijvoorbeeld een andere maat masker of een ander type masker. Het nieuwe masker wordt wederom getest om er zeker van te zijn dat de masker passend is.

De fit-test is ook geschikt als trainingsmiddel om de gebruiker te leren hoe hij/zij het beste met zijn/haar adembescherming kan omgegaan en hoe te onderhouden.

Neem vandaag nog contact met ons op, om uw adembescherming op tijd en accuraat te laten testen!